4 augustus 2007

Verloedering - #1

Ik ben geen taalkundige, ik heb geen Nederlands gestudeerd en ik maak dan ook regelmatig een spel- of woordfout. Zo schreef ik laatst enigste waar enige hoorde te staan. Grote oeps. Gelukkig wees Sanne me op dit foutje en kon ik het snel verbeteren. Mijn dank is groot, en ik roep iedereen dan ook vrolijk op om mij te wijzen op spelfouten, verkeerd gebruik van interpunctie of andere grammaticale missers.

Goed. Dat was dat. Heb ik dat mooi effe opgebiecht. En dan nu....

Wie zijn eigen zwakheden onder ogen durft te zien heeft -vind ik- alle recht om de ander daar ook op te wijzen. In deze grote wijde wereld verbaas ik mijzelf namelijk regelmatig over hoe fout het soms gaat op het gebied der Nederlandsche taal. Ik kan mij nog een college Levensbeschouwelijke Vorming herinneren waarin er werd gediscussieerd over het taalniveau van het HBO. Klasgenootje W., M. en ik vonden het niveau veel te laag en stemden vóór verplichte taallessen zoals die ook op de middelbare school worden gegeven. Een fatsoenlijk t-, d- en dt-gebruik zou je toch mogen verwachten in HBO-verslagen? De rest van de klas keek of verveeld de andere kant op, of was faliekant tegen. Dit waren dan ook vaak degenen met de meeste spelfouten. Verrassend.

Vanmiddag liep ik in de Xenos met m'n Roomie. We gingen enkel en alleen even snel voor koffiepadbussen en kochten alioli, pesto rosso, rozemarijndipstokjes, plastic glazen voor de strandpicknick van morgen, kant-en-klare pastasaus omdat dat altijd handig is om in huis te hebben, drinkglazen omdat wij de oude altijd laten vallen, 5 groene waxinelichthoudertjes voor op mn kamer, stampertjes voor de citroen die we vergaten te kopen op de markt en waarschijnlijk nog wat andere zooi die we eigenlijk niet per direct nodig hadden. Ow, en die koffiepadbussen kochten we ook. Bijna vergeten ;-).

Maar goed. Ik stond de alioli, de pesto en de 5 groene waxinelichthoudertjes in anti-breekpapier te rollen toen mijn Roomie me gniffelend wees op dit bord:


Zou de bedrijfSleider van de Xenos dit zelf geschreven hebben?
Of was het de vorige do/za hulp?

3 opmerkingen:

Sonyador zei

hahahahh wat sneuuuu
je hebt het toch wel ff gezegd he! ;)

D. zei

Hahaha, erg zijn zulke dingen he? Bij mij in de portiek hing altijd een briefje.. of we de deur niet te 'wilt' dicht wilden gooien.. zucht.

inge zei

ow ja die zijn echt errug !!! bij de zeeman hier op t dorp laatst ook zo'n briefje dat ik eerst dacht ik ga naar binnen en eenmaal binnen [de dame achter de kassa zag en] dacht : laat maar...