30 maart 2008

Sana was een sacherijnig rotkind

Ik zocht voor een logje-to-be een foto van een lief klein meisje met een gebruinde huid, helderblauwe ogen en blonde haartjes. Ze moest op het strand zitten en met behulp van emmertje en schepje van die mooie zandtaartjes maken. Ik vond zo'n soort foto - of nou ja... alleen het emmertje en het schepje kloppen, maar dat is een verhaal voor later. Ik vond namelijk nog veel meer.

Foto's van vroeger terugkijken doe ik graag. Ik heb echter nooit in de boeken vóór mijn 8e levensjaar gekeken en vandaag ontdekte ik waarom. Mijn instinct laat me nooit in de steek. Want oh my teddybear, wat was ik een sacherijnig en angstig rotkind. Althans, als ik de foto's moet geloven. Op peuter- en kleuterschool werd er enorm veel aandacht besteed aan verjaardagen, feesten en verkleedpartijen. Ik was daar niet zo van. De foto's spreken boekdelen. Arme ikke.

Als Sinterklaas kwam, kroop ik onder de verste tafel en er zijn heel wat foto's waarop al mijn klasgenootjes zijn verkleed als kaboutertje, bloem of paard. Allemaal, behalve ik. Ik hield niet van het middenpunt van de belangstelling*. Ik vond Sinterklaas eng, zwarte Piet zo mogelijk nog enger en ik hield niet van maskers. Wel ontzettend handig voor mijn moeder. Als ze me kwijt was, hoefde ze alleen maar in de buurt van de juf te kijken. Dikke kans dat ik daar aan een been of hand hing.
Op dat vlak is er weinig veranderd. Sinterklaas vind ik nog steeds naar, en van zwarte Piet moet ik ook niets hebben. Levende standbeelden op straat mijd ik en in Disneyland zul je mij niet in de buurt van Mickey Mouse of Pluto zien. Ik hou niet van de onvoorspelbaarheid die het met zich meebrengt. Ik hou niet van zo'n geplastificeerd breed lachend masker waarachter misschien wel een hele vieze man zit. Doe mij maar gewoon echte mensen. Die zijn al onvoorspelbaar genoeg.*Gelukkig is er wel iéts veranderd. Inmiddels ben ik dol op foto's, sta ik graag op het podium en laat ik in een groep ook graag mijn mening horen. Alleen die maskers... die moeten nog vér uit mijn buurt blijven. Net als zwarte Piet. Engerd.

1 opmerking:

inge zei

hahaha ik ga denk ik de volgende keer bij m'n ouders ook eens een kast in of een zolder op duiken. dat schrijf ik verkeerd. anyway. pret man. meisje. hihi. ben benieuwd of ik in mijn oude foto's bevestiging zie van hoe ik het tegenovergestelde was of ?