26 september 2008

Sana hartje Thom

Ik was op vakantie. Vakantie betekent dat je even ergens anders
bent, omdat het daar toevallig leuker/warmer/gezelliger/rustiger/
mooier/fijner is, of omdat het op de plek waar je was gewoon
vreselijk saai/stom/triest/onhoudbaar/depressief/wanhopig/grijs
was en omdat het gras bij de (verre) buren altijd groener is.

Voor Thom betekent mijn vakantie precies één keer niet zwemmen. Voor een zesjarige autist is deze breuk in zijn weekstructuur een ingewikkelde opgave. Halverwege de week heeft hij aan zijn mama gevraagd wanneer ik weer terug zou zijn. De mama had gezegd dat ik op zondag rond een uur of 6 weer in Zwolle zou zijn. Thom sloeg het op in zijn interne agenda, daar waar ook alle leeftijden, treinen, auto's, huisnummers en hoeveelheid muziekinstrumenten staan genoteerd.

Gister vertelde ze me dat Thom op zondag om 6 uur ineens met heel blij in zijn handen ging klappen en gek ging staan doen, terwijl hij ondertussen riep: "Hoera, Sana is weer terug!!!! Jeujjjj...!!!"

Wat 'n scheetje, he...

3 opmerkingen:

harrie in de warrie zei

geweldig!!!
harrie mocht thom al, maar nu nog meer!!!

FrankiePebbles zei

Ach, zo'n mannetje ook... Herkenbaar, dat gefixeerd zijn op vertrouwde mensen. Ik wil ook altijd heel precies weten wat er wanneer en met wie gaat gebeuren. En als er dan iets tussen komt raak ik nogal in paniek, terwijl ik toch al 35 ben. Dat zal ook altijd wel zo blijven. Volgens de psychiater komt die paniek doordat ik met mijn autistiforme brein moeilijker overzicht over het geheel van een concrete situatie kan krijgen. Dat brengt angst met zich mee en een bepaalde rigiditeit in mijn gedrag, om toch iets van een gevoel van controle over de situatie te hebben. Maar die rigiditeit maakt natuurlijk juist eerder kwetsbaar en afhankelijk. Daarom maak ik helemáál geen dag- of weekprogramma meer. Kan er ook nooit iets aan wijzigen en kom ik ook niet angstig in de war. Maar dat kan bij Thom natuurlijk niet. Een kleine jongen kun je niet op zichzelf terugwerpen.

Zusje zei

Ahhhh :) wat een skatje!